godinam sam bila izrazito mršava. sa svojih 50-52 kile na 172 cm...
a tu kilažu održavala jedenjam uglavnom jednog obroka na dan i tempom od 20 sati na dan, uglavnom u stalnom moovingu, redovito vježbala.. studentski
onda sam zatrudnila i forsirala se maksimalno zdravo hraniti, jer sam semivegetarijanka i bojala sam se da mrvicama ne bi nešto nedostajlo. pazila na unos svih potrebnih nutritiva iz svim meni prihvatljivih namirnica i u trudnoći dobila užasnih 30 kila... (dobar dio presan nakupljenoj tekućini - preeklapsija)
nakon poroda ostalo 10ak viška i tu sam se počela ribati...
tempo sa dvije male bebice, meni prve, nespavanje, briga, bez ritma i reda... jela bi tek nešto usput. a kuhala si nisam skoro nikako. godišnje mogu zbrojiti na prste jedne ruke, koliko sam kuhanih obroka pojela.
dovela sam se u takvo stanje da opet jedem jednom-dvaput na dan, količinski jako malo... a kile idu gore i ne staju, javile se alergije na nutritive koje zapravo najviše i koristim. skoro pa na predporođajnoj kilaži izobličena i napuhana. nakupljam puno tekućine, a svi nalazi uredni.
nutricionisti i srodni tome kažu da se organizam ponaša tako kad mu se daje poruka da nema dovoljno hrane (moji jednodnevni i nutritivno siromašni obroci) pa sve što dobije trpa u rezervu i funkcionira na minimumu.
narodski rečeno - she*ani metabolizam.
konačno sam se, nadam se, malo otrijeznila i rekla sebi da je dosta. što zbog kilaže, a najviše radi toga da se ne osjećam dobri ni odmorno niti imam energije za svakodnevicu, a usto se bojim i koje posljedice na zdravlje takvo stanje može dugoročno nositi.
razmišljala sam da možda počnem sa nekim dijetama, ali nisam tip za to. navodno mi nikakve redukcije ne bi ni pomogle, jer zapravo i živim tako zadnjih 4 godine. pa sam donijela odluku - početi jesti "više" i redovito.
ima puna dva tjedna da sam počela svakodnevno kuhati za sebe i siliti se na barem 4 obroka, promišljena, nikakve "usputne zalogaje".
za sad kilaža stagnira, sa blagim padom, ali se ja puno bolje osjećam. a pomak se vidi na tome da nisam više onako napuhana. izdržim dan bez kriza sa padom energije koje su me mučile u popodnevnim satima.
i usto ću pokušati održati ritam da odradim po 15-30 min. vježbi 3-4 puta na tjedan. samo da se malo organizam probudi iz sna i počne više trošiti.
zanimalo vas ili ne , povremno ću podnijeti neki izvještaj, najvše radi sebe a ako netko ima neki savjet, svakako ću rado pročitati.
ne nadam se nekom naglom padu na kilaži.... ali dugoročno želi se probuditi iz sna i tonizirati se ponovno, jer mi je tijelo opušteno kao da sam tek rodila i naučiti se zdravijim navikama u prehrani, koje zapravo nikad nisam ni imala.
a znam da ćete mi vi biti najbolja podrška u ovoj bitci
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin
» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana
» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin
» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana
» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana
» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna
» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin
» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/