by Pika sri kol 19, 2009 3:25 pm
cure koje nas poznaju, znaju da je meni razlika bila 100%, odnosno veća blizanka je bila duplo veća od manje!!
za sve buduće mame ukratko sam prevela i sažela što o razlici u veličini kaže jedna vrlo kompetentna njemačka knjiga o blizancima:
uzrok razlike u veličini i težini leži gotovo uvijek u različitoj opskrbljenosti hranom unutar maternice. ta će se razlika izjednačiti unutar 2 godine, pa će si i različito veliki jednojajčani blizanci više sličiti nego pri porodu.
pri većoj razlici u težini treba računati na mogućnost da će manjoj bebi biti potrebna duža i opsežnija medicinska skrb (moja je bila 3 tjedna ostala sama u bolnici) što je mamama i tatama posebno teško. no ima i to svoju dobru stranu: s jednom se bebom uhodate, pa vam je daleko lakše nego odjednom dobiti dvoje nedonošćadi. (no to obično tek shvatite nešto kasnije, kad prođe to prvo, fizički i emocionalno vrlo teško razdoblje)
nemojte si nikako predbacivati da jednom djetetu dajete više pažnje a drugo zapostavljate: jedna ugledna njem. psihologica to gleda kao prednost, jer "sa svakim ćete moći izgraditi individualan odnos i itekako mu nadoknaditi "propušteno". ponekad će tata sam moći posjećivati bebu koja je u drugoj bolnici/gradu - to dakako mami nije lako, ali vjerujte da djetetu isto puno znači. (ja sam dugo imala osjećaj da je moja mala koja je prvih dana više vidjela tatu nego mene puno više vezana za njega, no to se sada sve više mijenja)
uglavnom, ako ste bez pomoći onda ćete po povratku kući s jednom bebom biti jaako preopterećeni jer vam odlasci u posjete drugom djetetu (uz hranjenje, kuhanje, kućanske poslove.....) predstavljaju gotovo nemoguću misiju (meni je do bolnice i natrag trebalo ca. sat i pol!! pa sam si naravno predbacivala za svaki dan kada nisam uspjela ići)
idealno bi bilo da i tata može uzeti godišnji pa se posvetiti obitelji (moj nije mogao, radio je od jutra do mraka a jedini slobodni tjedan čuvao za povratak druge - a onda glavom bez obzira pobjegao natrag na posao
)
postoji i još jedna prednost razlike u veličini: manja bebica još iduću sezonu može nositi ono što je veća prerasla, a nasljeđena robica različite veličine/kroja paše uvijek - bar jednoj
i vrlo brzo vas ljudi prestanu gnjaviti s "to su blizanci???" jer misle da su to dvoje različito stare djece, haha. a vi im se smijuljite kad vas pitaju: "a kolika je razlika među vašima?" "3 kile!"
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin
» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana
» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin
» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana
» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana
» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna
» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin
» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/