by Pika pon svi 24, 2010 7:12 am
ja neću spominjat imena ali nek se zna što se moglo/nadam se ne može više/ doživjeti i u jednom hrvatskom rodilištu "prijatelju djece" (a neprijatelju majki):
- sestre (barem vikendom ili dok nema određenih dr-a) puše cijelu noć na odjelu babinjača i smrad cigarete na koji ste alergični dopire u sobu u kojoj je uz vas i vaše nedonošće rođeno u 33.tjednu!! imali ste nesreću da ste rodili u četvrtak pa na odjel došli u petak popodne pa vas do ponedjeljka nitko nije podučio kako zapravo dojiti - osim komentara koji je sestra dobacila s vrata "ne bu to išlo, mama!" - i otišla. druga sestra koju ste zamolili za savijet zbog bolnih grudi zadržala se u sobi doduše duže, ali umjesto savjeta ispričala sve razloge zašto mrzi tu i tu učiteljicu svoga sina. u subotu ste popodne shvatili da vašu bebicu nitko nije od jutra presvukao jer je cijeli dan s vama u sobi, a vi nemate ni jednu pelenu jer niste ni mislili da će vam bebu od 33 tjedna dat u sobu odmah poslije carskog.
- ne pitaju vas (a vi ste ponešto samozatajni pa ne želi gnjaviti) dal ste možda žedni pa gotovo dehidrirate ne pijući cijeli dan od zadnje infuzije.
- ostave vas u sjedećem položaju nakon carskog i preeklampsije pa kad se idućoj viziti potužite da imate stravičnu glavobolju i bijeli vam se pred očima doktor opsuje i pita "pa tko vas je to ostavio da sjedite?! morate piti što više tekućine i nakon anestezije ne sjediti"
- dođe sestra i kaže "nemojte piti previše tekućine da vam se ne razvije mastitis"
(sličnu kontradikciju doživite koji dan kasnije kad pedijatrici kažete kako vam je ginekolog dan ranije dao neku terapiju nakon pojačanih ugrušaka a ona kaže "pa onda niste smjeli dojiti", taj lijek ionako zaustavlja stvaranje mlijeka)
- nakon tri i pol dana bez hrane (infuzija prije i iza carskoga, a ni dan ranije niste stigli jesti) nemate sreće i prvi je obrok slučajno grah s ričetom. iduće jutro nano-šnitica kruha i šnitica podriguše kakvu doktor ne bi dozvolio svojoj djeci da jedu. i 1,5 dl čaja (do vode ne možete a i nemate čašu). kad se potužite sestri da to nije obrok koji potiče stvaranje mlijeka ona vam odbrusi da ste dobili 2dl čaja (što niste) i da je sve prema nutricionističkim normativima. iduće večeri vas bolničarka zamoli da pričekate dok ne pojedu ostale 3 supatnice jer nema više žlica pa će vam poprati onu kojom je jela vaša susjeda. vi čekate pa kasnite na iduće izdajanje pa vas sestra tamo prekori "što je to s vama? morate biti točni." sa žaljenjem ustanovljujete da ste spušili jedine dvije izdajalice koje pošteno rade i odlučite da idući put nećete čekati večeru već jurišati da ulovite onu koja dobro dihta.
-da, nadodajem, vi imate istu takvu novu novcatu steriliziranu izdajalicu u ormariću u sobi ali "nju nije dozvoljeno koristiti jer se izdajati smijete samo u "sobi laktaciju"" a to je taj mini kutak s 4 školska drvena stolca kao u kupeu). možete si misliti kakva je uzbuna u kokošinjcu nastala kad nas je odjednom bilo 7 za izdajanje pa nam je jednu večer sestra rekla "to neće moći dalje tako, vas je sada previše" i pokušala nekoga odgovoriti da odustane
- 4.dan (pošto je vaša beba bez adekvatne pomoći oko dojenja pala nedopustivo jako na težini (20%) i dobila jaku žuticu vas prebace na jedan drugi odjel gdje uz vanjskih -10 ne radi grijanje, a ne da se zatvoriti gornji oboreni prozor iznad kojeg se gnijezde golubovi pa je na podu stalno 2-3cm paperja i prašine jer čistačica ima obiteljskih problema pa ne čisti ispod kreveta već samo 2m od ulaza, a kad dođe onda vam priča svoju tragičnu priču i kako će ju muž ubit kad sazna - pa ju vi tješite umjesto da spavate (budući da noću teško da možete spavati uz krike iz rađaonice koji se tu dobro čuju). u toj sobi ste bez wc-a i tople vode a ne smijete ni koristiti wc i kupaonicu na tom odjelu već se min. 8xdnevno (prije izdajanja) morate "prošetati" prvo do odjela babinjača pa zatim natrag preko ovog istog do odjela neonatologije, ukupno tamo i nazad min. 200m. pa onda primarijus nakon što ste se potužili uleti u sobu i opsuje i viče "nije ovo hotel s 4 zvjezdice, ovo je prije slično zatvoru". a o mini kupaonici 1,5x1,5m jedinoj koju smijete koristiti istovremeno s 9!!! mladih mama i vašim naporima da ponesete sve što vam treba i počistite ju prije svakog korištenja, bolje da ne pričam.
- među sestrama i doktorima ima onih koji imaju potpuno drugačija stajališta o raznim pitanjima (npr.dojenju) pa ne znate komu da vjerujete više, onome tko vam kaže da svakako dolazite svaka 3 sata na izdajanje ili onome tko vam te noći otključa mrzovoljno vrata neonatologije i uvjerava vas da vam je bolje odustat od dojenja i vratit se u krevet naspaviti se (jer ionako nema steriliziranih izdajalica i baš je ledara jer se kutak za izdajanje zrači). ili opet idući dan pedijatrici koja vas uvjerava da će dojenje profunkcionirati iako beba trenutačno ni jednom nije povukla niti 5ml ili onoj koja vam na to odmahne rukom i kaže "ne znam zašto muče i izgladnjuju bebe, samo vi kažite da ste odustali od izdajanja pa ćete lijepo brže do apoteke po to i to mlijeko". a o uvjetima izdajanja? dok izdajate ponekad morate slušati psovanje ili svađu doktora dok pričaju na telefon ili se ljute na preopterećene sestre koje i bolesne isprehlađivane moraju doći na posao jer ih nema tko mijenjati pa je sva novorođenčad nakon 4 dana debelo prehlađena (jer nema dovoljno maski pa rade bez njih).
- vi pokušavate dojiti jednu bebu sjedeći na propuhu na drvenom školskom stolcu iz ranih 70tih i slušate kako svako malo zapišti alarm na inkubatoru u kojem je vaša druga beba koja je baš s 1230 pala na 1010gr. zovete sestru koja vas nonšalantno tješi "ma nemojte se mama uzrujavati, taj inkubator je star pa nešto kontakt šteka, evo sad ću ga ja isključit pa neće više pištat". dok "dojite" prešućujete činjenicu da imate temperaturu 38, da vam se vrti i imate zvjezdice u vidnom polju i da vas u tom sjedenju pod 90stupnjeva bez oslonca za ruke rastura rana od carskog jer ste presretne da smijete vidjeti i držati svoje dijete - inače ako ne dojite i izađete iz rodilišta bebu smijete vidjeti 1xdnevno po 15tak minuta(deklarativno 30, ali vam kažu da morate pričekati dok ne izađu prethodni roditelji, pa se vaše vrijeme realno svede na 15), (a na vaš komentar "da vani roditelji stalno pomažu oko beba u inkubatoru" sestra vam odbrusi "nije ovo njemačka!")
- rodili ste dosta ranije pa vam "za utjehu" odmah daju "sve informacije", npr. umjesto da vam daju brošuru o njezi djece novorođenčadi/nedonošćadi/ koju niste stigli proučit jer vas je iznenadio prijevremeni porod oni vam daju knjižicu sa svim komplikacijama koje bi se vašoj bebi mogle dogoditi u životu, čak vam primarijus određenim tonom kaže "znate, takva djeca najčešće ne završe fakultet" - što je vama dovoljan pokazatelj da je osoba koja razlikuje ljude po kriteriju diploma ili ne-diploma...(ovo sam neki dan ispričala kolegici s cerebralnom paralizom koja će uskoro pred obranu doktorata)
- unatoč svemu odlučujete komisiji za dodjelu certifikata "prijatelj djece" istaknuti samo pozitivne strane jer ste nekonflikta osoba i nadate se kako će ta titula pomoći da se rodilište bolje opremi i budućim mamama bude bolje. no na taj komentar sestra odmahuje rukom i kaže vam, "ma neće biti ništa bolje, to je samo samopromocija a novci će otići u sasvim drugu kasu"...
-na kraju vam nije jasno zašto vas neonatolog koji se derao na vas i dalje po otpustu naručuje da dolazite na kontrole njemu putujući s djetetom od 2,4kg ukupno 2 sata po cičoj zimi i gradskoj gužvi pa vam on kaže iskreno "znate vi i ja smo inkompatibilni". jesmo. ja se prema nijednom od "pacijenata u mom poslu" nisam i ne bih tako ponašala. žao mi je što nisam rodila u rodilištu kojem sam pripadala već zbog hitnosti završila u ovom.
... i da ne biste pomislili kako je ovo sve produkt "pacijentove negativne projekcije" naravno, bilo je u mom iskustvu i nekoliko stvari za svaku pohvalu, npr. ekipa i atmosfera na carskom, predivna kirurgica koja je kasnije odvojila sigurno sat vremena da me ohrabri pričajući mi u svojoj sobi svoje gotovo identično iskustvo iz te iste bolnice. I među sestrama je bilo isto 3 kojima pamtim ime i koje su zaista zaslužile odlikovanje za svoju ljudskost u neljudskim uvjetima neonatologije (često jedna sama bolesna sestra na 7-10 beba i pištećih inkubatora). I jedna pedijatrica koja se svojom vedrinom razlikuje od ovih ostalih namrgođenih, psujućih, netaktičnih, neempatičnih i potcjenjivačkih.
i potpuno vjerujem da mama koja je rodila zdravo jedno dijete (ili iskusna mama s blizićima u terminu) u istom rodilištu i izbjegla vikend,naletila na ove dobre sestre i bila tamo samo 3-4 dana u sobi s vlastitom kupaonicom - može biti oduševljena svime. eto al ja sam bila malo duže pa sam vidla i drugi dio priče od one koja se tih dana prodavala televiziji.
Zadnja promjena: Pika; uto svi 25, 2010 4:19 am; ukupno mijenjano 1 put.
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin
» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana
» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin
» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana
» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana
» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna
» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin
» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/