kažu da je savjetovanje u biti nostalgija, ali evo: ja imam nekoliko stvari koje su meni pomogle u tom periodu.
mnoge će ti cure s foruma reći da im je
"pomoć" svekriva i mama bila zapravo samo "odmoć"=dodatna gužva u šesnaestercu, dodatno kuhanje, dodatno suđe, dodatno dizanje prašine i iscrpljujući dogovori...meni je sveki veći dio tog prvog razdoblja bila nepokretna (pa sam i njoj nosila ručak u krevet) ili u bolnici i stvarno mi je bilo lakše kad sam bila otišla sa 6mj. sama s curama na more. (iako je tada nered u kući dosegnuo neslućene razmjere, pa mi je bio neugodnjak kad mi je bez da je pitala frendica infektolog donijela ručak za 2 dana i krenula brisati crno i masno oko štednjaka i sudopera
al bila sam joj zahvalna do neba. )
Evo mojih dobrih iskustava:
1. potpuno sam
odustala od peglanja: rublje oprano u više vode i manje iscentrifugirano (na 600) bih odmah dobro stresla i objesila uredno tako da bih ga poslije samo pokupila i rukom "popeglala" - gotovo da i nema razlike nakon 5 min nošenja. ako imaš neke pregrade u ormaru ili košare, onda ga sortiraš i možeš uštediti dodatnih pola sata dnevno na tome da ga ni ne slažeš (onako uredno ko inače)
- maknula sam sve tepihe kako bi bilo
manje prašine i lakše za prebrisati. (osim ako ti usisavač uspavljuje bebe i umiruje plač)
- sad ti to još možda ne znači toliko ali kad stigne nered od razbacanih stvari i igračaka uvijek se drži jedne stare židovske poslovice koja kaže da nikad ne radiš samo jednu stvar zasebno, već kad već obavljaš jedan posao gledaj možeš li usput obaviti i još jedan. dakle, preneseno na
pospremanje: vraćaš npr. četku za wc
koju su neopazice dovukli iz kupaonice u sobu, i odmah kad si se već zatekla u kupaonici poneseš npr. pelene u glavno smeće u kuhinju a onda s poda kraj smeća uzmeš tamo ostavljenu igračku i vratiš je u sobu, a s tog mjesta za igračke uzmeš čizmice koje su izvukli iz ormarića za cipele i ....
(jel naslućuješ što te čeka??) - malo šale, ali zaista, ovakav sistem pospremanja je daleko brži od recimo čišćenja prostorija po prostorija. bitno je naravno da pokupiš sve stvari koje su ti na dohvat ruke, a
ne nositi jednu po jednu...
i kao što vidiš, s ca. 6-9mj će ti početi vaditi stvari iz ormarića i ladica koje uspiju otvoriti: zalijepi ih selotejpom, prebaci sve što možeš u nedohvatne visine, i ostavi im ipak par stvari da ih razvojno ne zakineš...
2. ovo što oceana radi s
internet kupovinom je stvarno dobra stvar i uštedi sigurno 2-3 sata tjedno, nekom i više. jedino šteta da to ima samo konzum, jer je skuplji, mi kupujući u kauflandu samo na mlijeku zaštedimo 80kn mjesečno.
3. meni su najviše energije uštedili
odlasci u posjete ili van u park (kao što kaže žaklina) - jer svježi zrak vraća energiju i tebi i smiruje njih. a kod prijatelja ti se posao oko njih najmanje prepolovi. ili čak uloviš sat-dva da sjedneš i imaš slobodne ruke. a ako se radi o nekoj rodbini, možda i uštediš jer ne moraš kuhati. a s obzirom da su moje redovito u autu u povratku zaspale, to mi je začilo dodatni sat-dva tišine (inače nisu nikad, baš nikad spavale istovremeno)
skužila sam
kako ih iznijesti same: jedna u nosiljku na trbuh, druga u jaje-košaru u ruci. tako sam imala još jednu ruku za vrećice iz kupovine, a košaru s bebom mogla u svakom trenutku odložiti. kolica su mi bila ili u autu ili u haustoru. prvih 8 mjeseci sam imala samo jednostruka kolica jer sam čekala da naslijedim stara "familijarna" od sestričninih duplica. tako da kad bih išla sama - jedna u nosiljci, jedna u kolicima. kad smo išli ja+još netko imali smo dvoja zasebna kolica.
4. kad bi mi bilo baš gusto s deračinom, onda bi ih uzela obje na ruke
i otišla staroj susjedi iznad nas - tek toliko da promijene na 5 minuta
okolinu (većinom su se odmah smirile). ta mi susjeda ništa nije mogla
pomoći jer je i sama jedva na nogama, ali sama činjenica da su cure (a
i ja) čule još neki glas osim plača je bila super. a možete si misliti
kako smo tek nju razveselile.
KUHANJE:
5. vidi jel možeš npr 2-3 puta tjedno naručiti pizzu ili nešto od hrane, pa ti je taj dan kuhinja čista.
6. ako imaš kumove/prijatelje/susjede/kolegice s posla koje ti ne bi bilo neugodno pitati nemoj se nikako ustručavati zamoliti ih da ti jednom u 2 tjedna svaka donese skuhani lonac nekog variva ili slično, ili npr. da ti donese vrećicu s potrepštinama iz dućana, dm-a, ... (sigurno neće odbiti, već kad kupuje nešto za sebe, da usput donese i tebi) osim toga kad ti navrati imat ćeš par minuta kontakt s nekom osobom... (jedino je činjenica da i naš odlazak s bebama u trgovinu isto dobro čini i nama i bebama - al je teško nosit natrag i njih i vrećice...)
ovaj lonac hrane možda može pokupiti i tm, ako mu je usput/ako nije odsutan. isto vidi imate li u blizini kakvu kantinu od neke firme ili studentsku menzu ili tako neki restorančić koji ima povoljne cijene za kuhanu hranu, pa se do tamo prošetaš s klincima i vratiš doma s ručkom (možda bi ti čak i obližnji vrtić u dogovoru sa socijalnom radnicom/ravnateljicom mogao dati ručak po nekoj povoljnoj cijeni (?)- njima dnevno ostane tona hrane koja ide za napoj, a fiiiiinaaaaa i zdrava...)
7. ako baš moraš kuhati preorijentiraj se na smrznutu hranu i hranu u staklenkama (cikla, krastavci...), npr. povrćemix od frozy-ja je meni fantazija, samo ubacim u vruću vodu, i kad je gotovo dodam putar ili slatko vrhnje i usput spečem šnicl. (trenutno košta 3kn 400gr u kauflandu, za ne povjerovat)
ODMOR:
i sad ono glavno (al ne mojte mi se smijati
): isprobaj razne tehnike disanja i autosugestije koje ti omogućuju da se regeneriraš u samo 5-15 minuta. neću otkrivati moje jer nisam za to stručnjak, ali vjeruj mi na riječ, moje cure nisu spavale cijelu noć (jer su spavale cijelo popodne, kad ja nisam mogla spavati i kad mi je stalno zvonio telefon, iskuhavala sam flašice, okupala se ...), noću sam samo tu i tamo imala po 15-20 minuta tišine (kad smo došli do 45 minuta, nisam mogla vjerovat!). kad mi je sestra rekla točno kako i što da radim, odmorila bih se u 15 minuta više nego da sam spavala 8 sati - i s novom energijom mogla ustati kad bi zatulila sljedeća sirena.
- koliko god to ljudi baš ne mogu razumjeti, ali probaj im reći da ti se
umjesto dugotrajnih telefonskih razgovora (iscrpljujućih, jer bi ti u to vrijeme mogla oddrijemati) radije pridruže u vrijeme šetnje pa popričate u parku - tako ti pomognu oko izlaženja iz stana i hranjenja tijekom šetnje, a ti ne trebaš niti što pripremati niti prati...
- ponudi starijim
osnovnoškolkama/srednjoškolkama iz okoline (crkve?...) nek ti dođu "na igranje i izlazak u šetnju" za mini đeparac ili sladoled. bit će oduševljene, a i ti ćeš vidjeti kako ti to puno znači. meni su dolazile 1xtjedno 2 studentice s rehabilitacijskog faksa (bio je to program za roditelje s neurorizičnom djecom) i ja bih doslovno živjela za taj dan, čim su se pojavile na vratima ja bih s oduševljenjem odahnula, "hvala bogu da ste došle, da mogu na sekundu na wc i oprati kosu i počistiti kuhinju...tu su vam pripremljene flašice." - i dan danas se čujemo i dođu tu i tamo u posjete vidjeti curke!
Zadnja promjena: Pika; pon oľu 01, 2010 6:04 pm; ukupno mijenjano 1 put.
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin
» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana
» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin
» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana
» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana
» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna
» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin
» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/