kod mene je ovak........na badnjak se posti cijeli dan i za večeru je PIJANI ŠARAN ili neka riba ( ja u tom slučaju postim stvarno cijeli dan jer nevolim ribu - ali super miriši) i krumpir salata sa domaćim kruhom i poslije se kiti božićno drvce.....
teško je postiti cijeli dan kad mama stalno nešto nakuhava (sarmu za božićni ručak, pa grah salatu, pa francusku salatu.....)
i kod nas Isusek nosi darove a ne djed božičnjak (katolici smo), a poslije kičenja drvca se spremamo na polnoćku i kad se vratimo slijedi otvaranje darova (kak smo rasli sve nam je jasnije bilo da mama glumi "isuseka" ali nikad nismo znali kad ona uspije staviti te darove pod bor
)......
na samo božić za doručak imamo nareske (kulen, kobase, šunkicu - sve domaće u vlastitoj izradi), ajvar, kuhana jaja, domaći dimljeni sir (od jedne bakice), masline.......
onda idemo na božićnu misu, a za ručak imamo finu juhicu, pa sarmu, pa odojak/pećenica (pečenica je u slavoniji - neznam jel još gdje - kod mm je odojak), grah salatu, francusku salatu, pa kolačići......
e tu zna biti svašta......božićna torta, kuglof sa grožđicama, slatki kruh, sitni kolači (princes krafne, rafaelo, pa cvjetići i zvjezdice sa pekmezom, pa čokoladni borići, mjeseci, zvjezdice, kiflice, rolada od žele bombona - moja mama je pravi expert, ali je i mene sve to naučila
).....i to sve sami radimo - ništa kupovno.....
a cijela kuća ima božićni ugođaj - ali ništa prekičasto........božični stolnjak sa nastolnjakom, crveno/zelene zavjese i takvi ukrasni jastučići........
a od božića do nove godine nam je kuća puna ljudi zato se i sprema na veliko......
na božić popodne idemo i kod bake, a na sv.stjepana i sv. ivana apostola svi dođu k nama (to je oko 40-50 ljudi u 2 dana zbog mog imendana i imendana od mog malog buraza, a sad i muža) - tatine sestre(6) s muževima, tri brata s ženama, kumovi, prijatelji, bratići i sestrične (a imam ih 30 i još je njih 7 oženjeno i sa djecom)......
gužva ha????
eto, nema veze što je gužva, ali su u pravom smislu obiteljski blagdani....i to je tradicija već godinama....
i bez brige.....mojoj mami da sve pripremi treba samo tjedan dana uz dobru organizaciju (sa nas petero)
svak je imao svoj zadatak i nitko nije bio strgan od spremanja, kuhanja i sl......
samo je stvar u dobroj raspodjeli poslova .......
eto......tako je kod mene u obitelji.......iako je gužva, vrlo je veselo i zanimljivo........
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin
» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana
» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin
» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana
» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana
» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna
» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin
» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/