viperi su meni baš falili, mi smo si pripomogli sa AS jaje (štoo nikako ne preporučam, jer nije dobro za kičmicu, a to ja nisam tada znala) ajd nisu u njima bili puno i dugo...
a zašto je nužan viper za dvije bebe - ako imaš jedno djete, i hraniš ga na bocu - uzmeš ga u ruke i hraniš, ako imaš dvije bebe - fizički ih obje ne možeš u isto vrijeme staviti u ruke i hraniti, a viper ima uzdignuti položaj koji je bolji od ležećeg u nekim krevetićima - beba ne guta zrak i zrak lakše izlazi pa beba nema problema sa grčićima.
u viperima ih je lako oboje prenositi po kući, staviti ispod gyma (iako ja preporučam tvrdu podlogu radi morotičkog razvoja), beba može promatrati svijet oko sebe iz malo prihvatljivije perspektive nego li je to isključivo ležeći položaj. Prva hranjenja na žlicu obično su prije nego li dijete smije u sjedeći položaj, za što isto viper mogu idealno poslužiti.
prematalicu svakako preporučam - meni je promašaj bila kupnja prematalice s kadicom, al smo prematalicu s nje skinuli i montairali na jedan ormarić kupljen baš za tu prigodu, a ispalo nas znatno jeftinije nego da smo kupovali one specijalne komode s prematalicom - koje nakon korištenja nemaju više svrhu, jer nam taj dekorativni detalj - prematalica, obično više ne treba
kod prematalice bitna visina i širina.
postoje samo postolja u TL koja lako pričvrstiš (dvostranim ljepljivim trakama) na bilo koju komodu ili ormarić
kinderbeti ako imaš mjesta svakako drveni - ali s mogućnošću rasklapanja u pravi mali krevet, vel 140/70 (standard je inače 120/60) i s tim krevetom ste mirni do škole.
oni jastuci u kojima su se nekad iznosile bebe iz rodilišta nemoj niti kupovati. ili ti ja posudim naše, ako ih baš hoćeš
razlog: bebe nećeš iznijeti u njima - jer ako im misliš voziti u autu - MORAJU u auto sjedalicu od prvog dana. nemoj da ti se bake dobronamjerno nude da će ih čuvati u rukama.
da vozač naglo zakoči i baka svojom težinom prignječi bebicu, bolje da ne razmišljam. doma ih mi u tome nismo nikad nosili, a blize su obično barem upola sitnije od "redovnih" beba, pa se "utope" u tim jastucima
sterilizator, grijač - bez svega toga možeš preživjeti, ali je dobrodošlo da si uštediš vrijeme i bolje ga organiziraš, a prvih će ti ga tjedana kronično faliti.
kozmetika - za malene nešto neutralno, hipoalergeno - mustela, chicco, nivea (johnsons osobno ne volim jer je znatno agresivniji od ostalih), avent...
bočice- staklo je zdravije i duže drži toplinu, mi smo ih koristili prvih mj. a kad su oni sami mogli držati boce prešli smo na aventove boce. a to ti je najbolje pričekati i vidjeti da li će ti i koliko trebati. i koje dudice će bebama odgovarati. kaučuk, silikon, okrugle, plosnate...
ja bi možda uzela dvije za prvu ruku - nukove ili aventove, najmanje.
već sad ti nije prerano da polako radiš zalihe, dobro odmjeriš gdje ćeš i po kojoj cijeni gdje kupovati.
evo jedan link, ne znam da li si pročitala - moglo bi ti dati dosta odgovora na dvojbe
a ti pitaj što smo zaboravile odgovoriti -
potrebna i manje potrebna oprema u prvih šest mjeseci
pon oľu 05, 2018 9:46 pm by Twin
» "Rastimo zajedno" radionice za roditelje blizanaca u Rijeci!
ned oľu 06, 2016 8:29 pm by Ivana
» pozdrav mamicama i trudnicama!
sri pro 02, 2015 10:41 am by Twin
» Golubinjak 2015 - godišnje druženje!
uto lip 09, 2015 4:19 pm by Ivana
» Treća,četvrta.. trudnoća pa blizanci, a prava kao za jedno dijete
uto sij 13, 2015 9:27 pm by zana
» pucanje noktiju na nogama
pet sij 09, 2015 4:52 pm by mimi mirna
» jednojajcani ili dvojajcani?!
sub pro 27, 2014 7:36 pm by Twin
» Da li uvesti kravlje mlijeko prije navrsene godine? :/